Proizvodnja olja čajevca

Včasih so olje čajevca proizvajali
iz dreves čajevca, ki so jih odkrili v divjini. Drevesa so uspevala večinoma
na močvirnatih tleh. Pobiralci so bili podvrženi ugrizom kač in pikom žuželk.

Pogoste poškodbe pri pobiranju so bile ureznine in praske zaradi vej,
mnogo poškodb pa se je zgodilo tudi pri uporabi orodja.
Kvaliteta dreves je bila omejena, ki so jih pobirali je bila različna od lokacije do lokacije zaradi tega je splošna kvaliteta olja močno variirala.

Danes olje večinoma pridelujejo iz dreves čajevca, ki jih gojijo na plantažah.
Drevesa obirajo mehansko s stroji, ki so posebej predelani za to vrsto industrije.

Drevesa čajevca obirajo po osmih do enajstih mesecih in njihova življenjska doba je okoli deset
let preden jih zamenjajo. Moderne metode obiranja čajevca so natančne
in hitre kar omogoča da je čajevec hitro pripravljen za destilacijo.

Po obiranju, fino narezane liste in vejice transportirajo v destilarno.
Tukaj je obrani čajevec podvržen vroči pari in ta para nato potuje skozi hladilni prostor.

V prostoru za ohlajevanje se olje, ki ga je para odnesla iz listov in vejic vrneta v prvotno
stanje. Nato ločijo vodo in ostane samo 100% olje čajevca.
Ko je postopek zaključen in je olje ločeno je pripravljeno za stekleničenje.
Avstralska industrijska organizacija
je zelo dosledna pri zagotavljanju kvalitete
olja čajevca, zato so razvili standarde, kar zagotavlja kvaliteto in ščiti proizvod.

Organizacija opozarja, da bi moralo biti 100% olje čajevca skladiščeno transportirano in prodano samo
v temnih steklenih steklenicah.

“Kot del odgovornosti do uporabnikov je avstralska industrijska sprejela
pravne predpise ki zagotavljajo kvaliteto in varnost svojih produktov.

Količine olja čajevca, ki so večje kot 15ml morajo biti skladiščene v rebrastih temnih steklenicah in opremljene s pokrovom, ki preprečuje dostop otrokom.
Olje čajevca, ki je prodano v prosojnih steklenicah in je njegova količina več kot 15ml
ni 100% olje čajevca. Čisto olje čajevca je lahko stekleničeno v prosojnih
posodah za kratek čas, saj svetloba zmanjšuje njegovo kvaliteto.

Vsi člani avstralske industrijske organizacije so zavezani k dobri kvaliteti in so obvezani, da ne pride do izgube kvalitete med produkcijo,
pakiranjem in transportom. “


Dobro je vedeti, da je olje čajevca lahko pakirano v prosojnih steklenicah
kot tudi v embalaži iz aluminija in nerjavečega jekla. Kvaliteta olja čajevca ni zavarovana z barvo stekla,
saj uničujoči ultravijolični žarki prebijejo pobarvano in prosojno steklo.

Glede na te standarde obstaja zelo velika verjetnost, da ne kupujete
100% čistega olja čajevca. In tudi če ga, se morate zavedati, da izpostavljenost svetlobi močno zniža kvaliteto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja