Trebušna debelost – nevarna bolezen

Trebušna ali visceralna debelost (latinsko viscera: notranji organi v trebušni votlini)
je predmet poglobljenih znanstvenih in kliničnih raziskav zadnjih let. Spada med tipične »večorganske« ali sistemske bolezni, to je take, kjer se bolezen nekje začne, od tam pa požene svoje lovke po celem telesu. Posledice lahko opazimo na številnih organih, ki na prvi pogled z osnovno boleznijo sploh niso povezani.

Zbolijo moški in ženske
Težko je verjeti da za trebušno debelostjo lahko zbolijo odrasli normalne telesne teže ne le tisti s povečano. Pred 45. letom starosti je bolezen pogostejša pri moških, po 50. letu pa je pri moških in ženskah skoraj enako pogosta. Žal za to boleznijo obolevajo tudi otroci, a le tisti s povečano telesno težo.

Tudi v notranjosti trebuha
Povečan obseg pasu nad zgornjo mejo normalne vrednosti, vedno pomeni, da se maščoba ne nahaja le v predelu pod kožo, kjer se bolj ali manj polne maščobne celice nahajajo pri zdravih ljudeh z normalno telesno težo (strokovno jo imenujemo podkožna ali subkutalna maščoba) ampak tudi v notranjosti trebuha, kjer pri zdravih, normalno težkih ljudeh, maščobe ni. Strokovno ji rečemo visceralna maščoba.

Visceralno maščevje, …
Maščevje ki se nahaja v notranjosti trebušne votline nikakor ne povzroča le »pivskega trebuha« ampak je predvsem znanilec, da bo njegov »lastnik« v naslednjih letih, z več kot 50 odstotno verjetnostjo, doživel srčni infarkt ali možgansko kap, s skoraj 100 odstotno verjetnostjo obolel za sladkorno boleznijo tipa 2 (od inzulina neodvisno sladkorno boleznijo, za katero lahko obolijo tudi debeli otroci), skoraj zagotovo se mu bo povečal krvni tlak s posledično prizadetostjo srca, lahko se bodo pojavili žolčni kamni, pri ženskah pa rak jajčnikov ali dojke.

Krivec?

Raziskave so pokazale, da so vsega krive proste maščobne kisline (FFA – Free Fatty Acids). Te se namreč sproščajo iz trebušnih maščobnih zalog, po glavni jetrni dovodni žili potujejo v jetra ter vplivajo na sproščanje in presnovo inzulina, količino elektrolitov (natrija) v krvi, na nastajanje holesterolov (pospešeno nastaja škodljivi, LDL holesterol, tvorba koristnega, HDL holesterola pa je zavrta). Pri ženskah v povečanih maščobnih zalogah pospešeno nastaja estron in iz njega estradiol, ženski spolni hormon. Ker v menopavzi telo tovrstnih hormonov ne potrebuje več v tolikšni meri je povečana količina hormona v telesu neposredno vzročno povezana z rakom jajčnikov in dojke. S temi hormonskimi motnjami je vsaj delno povezan tudi rak debelega črevesja.

Če je trebušna debelost povezana s povečano težo (ko je indeks telesne mase nad 30; ITM pomeni razmerje med telesno težo v kg in kvadratom telesne višine v m), se bo pri moških in pri ženskah že pred 65. letom pojavila blažja ali hujša oblika obrabe hrustanca (osteoartritis), najpogosteje na kolenih. Bolečine, ki so najpogostejša spremljevalka te bolezni, zmanjšujejo gibljivost, a tudi trajno znižujejo kakovost življenja.

Maščoba v trebušni votlini poškoduje ožilje, srce, trebušno slinavko, žolčnik, povezana je z nastankom nekaterih vrst raka, povzroča lahko bolečine, a tudi invalidnost in prezgodnjo smrt zaradi srčne kapi, visokega pritiska, možganske kapi.

Nevarna motnja dihanja
Pogost zaplet pri obeh spolih, ki je pogostejši pri moških, je izredno neprijetna in v nekaterih primerih celo smrtno nevarna motnja dihanja v spanju, ki se v angleščini imenuje Sleep Apnea Syndrom. Pri njej v spanju pride do zapore sapnika, k čemur v veliki meri prispeva prav pritisk povečanega maščobnega tkiva v predelu vratu na glavno dovodno pot zraka v pljuča. Prizadeti se prebudi dušeč in loveč sapo in ne zmore vdihniti zraka v pljuča, kar je pogosto povezano s hudim strahom, oseba pa le stežka ponovno zaspi.

Posledično je čez dan zaspana in skoraj povsem izključena iz dnevnih dejavnosti. Hranjenje postane tako edino »razvedrilo«, ki še preostane, teža narašča, stanje se slabša in začarani krog se sklene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja