Zgodovina olja čajevca

Dolgo preden je kapitan Cook stopil na obale Avstralije,
so staroselci uporabljali terapevtsko olje čajevca za ralična
zdravljenja. Zdrobili so liste in vsebino nadrgnili na boleča mesta.
Dostikrat so vsebino pomešali tudi s glino in uporablljali kot opladke
in se celo kopali v vodi ki so jo nabrali pod drevesi.
Prvi beli prebivalci so se naučili, kako uporabljati liste za svoje namene.
Škoda za ljudi na zahodu je bila, da ni bilo nobenega dokumentiranega dokaza o zdravilnosti čajevca.
Tako je uporaba olja čajevca kot pripravka iz grma ostala omejena na Avstralijo za
naslednjih 150 let.Leta 1922 je avstralski kemik Arthur Penfold in njegova skupina destilirala
olje iz čajevca(Melaleucaalternifolia).
Objavili so članek v katerem so pojasnili da očinkuje protibakterijsko in protiglivično.
Pokazano je bilo svetu da je to nov germicid, ki je blag za kožo ampak zelo učinkovit
proti bakterijam.
Popularnost čajevca(Melaleuca alternifolia) se je zelo povečala. Uspešno je bil uporabljen za zdravljenje mnogih infekcij
in okužb.
Z njim so zdravili najrazličnejše ureznine in rane.
Profesorji, doktorji, zdravniki in veterinarji so ga uporablajli za zdravljenje in boljše počutje pacientov.Potem je prišla druga svetovna vojna in posledično je olja čajevca
zelo primanjkovalo, tako zelo primanjkovalo, da so vse rezerve
bile uporabljene za preprečevanje infekcij vojnih ran, tako pri vojakih kot
pri delavcih ki so delali v vojni industriji.
Zaradi tako velikega povpraševanja po protibakterijskih sredstvih,
so morali razviti cenejše in lažje dostopno zdravilo.
Razvili so antibiotike in do tedaj rastoča industrija čajevca je počasi propadla.
Za naslednjih 20 let je bilo olje čajeveca pozabljeno.

Na srečo ima olje čajevca preko 100 sestavin ki delujejo usklajeno.
Večina teh setavin takrat niti ni bila identificirana.
Tako zdravila ni bilo mogoče umetno proizvesti.
V šestdesetih letih je olje čajevca doživelo izjemen povratek.
Prvi znanstveni dokazi po desetletjih so potrdili da pomaga zdraviti
ture, ginekološke infekcije in kasneje različne probleme z nogami in
bolezni nohtov.
Tako je olje, ki so ga skoraj pozabli spet pridobilo na popularnosti,
nastajati so začele farme ki so pridelovale čajevec v komercialne namene.
V zgodnjih devetdesetih letih, je bila ustanovljena skupina znanstvenikov, ki jo je
vodil profesor Tom Riley v University of Western Australia. Oni so izdali mnogo člankov in
dokumentov in še nadaljujejo s promoviranjem vsestranskosti in učinkovitosti starodavnega
in pomemnega olja. Njihovo delo je potrdilo zdravilno moč čajevca v boju proti
infekcijam boleznim in vnetnim stanjem. Ko so začeli raziskovati antimikrobiološke
aktivnosti glavnih komponent olja čajevca so bili oni prvi,
ki so javnosti predstavili dovzetnost na odporno bakterijo(Staphylococcus aureus),
ki ga imenujemo tudi bolnišnični superhrošč(MRSA). Bile so staphylococcus bakterje
ki so mutirale in tako premagale večino antibiotikov.
V bolnišnicah ZDA in evrope je MRSA zrastla iz 3% infekcij v osemdesetih do
40% v devetdeset letih. Ta superhoršč napada ljudi ki imajo poškodbe na koži, še
posebej rane po operacijah in/ali slab imunski sistem. Ampak zato ker se lahko
MRSA prenese iz pacienta na pacienta ali preko delavcev bolnišnice in preko inštrumentov
so razkužila ki vsebuje čajevec nepogrešljiva.

Riley in njegova skupina so odkrili tudi druge superlastnosti olja in sicer učinkovitost proti naslednjim povzročiteljem:
– Propionibacterium acnes, ki je glavni mikrobiološki povzročitelj aken;
– Escherichia coli (E coli) in Staphylococcus aureus, ki lahko povzroči zastrupitev hrane ali okuži rane;

– Malassezia furfur, glifična infekcija ki povzroči seborrheic dermatitis(kožno bolezen) na lasišču in koži;
– dermatophytes in druge glive, ki povzročajo infekcije;
– Lactobacilli in organizmi povezni z bakterijami nožnice;

– Candida species in Saccharomyces cerevisiae, ki lahko povzročijo in ginekološke infekcije, težave s prebavili, in rdečico ter srbenje na koži;
– Staphylococci in Streptococci vrste bakterij ki povzročijo impetigo, redko, srbečo kožno infekcijo;
– Našla sta še mnogo oralnih bacterij: Actinomyces, Branhamella, Capnocytophaga, Clostridium, Eikenella, Fusobacterium, Haemophilus, Lactobacillus, Neisseria, Peptostreptococcus, Porphyromonas, Prevotella, Stomatococcus, Streptococcus and Veillonella, ki lahko povzročijo slab zadah, karies,vnetje glesni in paradontozo, kar lahko povzroči izgubo zob in nadaljno okužbo.

Ko so preučevali vpliv olja čajevca na kožo, je bilo opugumljajoče da v majhnih količinah olje čajevca
ni vplivalo na uravnovešenost mikro flore na koži. Odkrili so tudi da alergične reakcije zaradi
umivanja rok s preparati ki vsebujejo olje čajevca niso nastali zaradi olja čajevca.
Vse to pomeni, da je da ga je idealno dodati pripomočkom za osebno higieno.
Ko je olje čajevca razredčeno lahko odstrani naravno odporne bakterije na koži,
kljub temu pa ne uniči bakterij, ki jih potrebujemo da je naša koža zdrava.

Njihove mikrobiološke raziskave na olju čajevca so bile potrjene od ostalih
znanstvenikov in raziskovalcev po vsem svetu.
Imajo še mnoge različne preiskušnje in sodelovanja v delu.
Objavili so svojo delo na področju virusnih infekcij in
vpliv gela iz čajevca pri zdravljnju virusa herpesa(Herpes labialis), ki lahko povzroči
herpes na ustnicah pri občutljivih ljudeh.
Njihovo delo v laboratorju in na ljudeh v boljnišnicah se nadaljuje z oljem čajevca
kot alternativnim lokalnim razkužilom za bolnišnične klice ki so odporne na antibiotike.
Začeli so raziskovati tudi Terpinen-4-ol, ki je glavna sestavina olja, da bi zatrli
vnetne reakcije pri udarninah, opeklinah, urezninah, pikih insektov ali alergijski reakciji.

zaradi njihovega dela na področju občutljivosti kože vemo da je majhen delp populacije
občutljiv na koncentrirano olje čajevca.
Zato je dobro, da je olječajevca učinkovito tudi v nizkih koncentracijah(razredčeno).
Kljub temu je pomembno da preverimo olje na majhnem delu kože, preden ga zares uporabimo.
Olje čajevca lahko oksidira, če ni pravilno shranjeno, ali pa je potekel rok uporabe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja